Prevence infekčních průjmových onemocnění

Průjmová onemocnění patří k nejrozšířenějším zdravotnickým problémům,a to jak v celosvětovém měřítku, tak i u nás.Zatímco u zdravých osob většinou proběhnou bez větších komplikací, pak u osob oslabených, u malých dětí a starých lidí mohou mít velice závažné, někdy až život ohrožující následky.

Jak těmto onemocněním předcházet?

  • Správným výběrem potravin - nekupovat výrobky s prošlou zárukou, vejce uchovávat pouze v ledničce, mléko konzumovat pouze pasterizované, ovoce a zeleninu až po důkladném umytí nezávadnou vodou, v létě se vyvarovat rizikovým potravinám(majonéza, salámy, měkké salámy)
  • Dostatečnou tepelnou úpravou - teplota ve všech částech pokrmu musí dosáhnout nejméně 80stupňů Celsia po dobu 20 minut, maso musí být propečené až ke kosti, vejce doporučujeme konzumovat pouze natvrdo vařená 10-20minut, nebo v tepelně zpraqcovaných pokrmech, zásadně nedoporučujeme používání syrových vajec do pokrmů připravovaných za studena nebo jejich přidávání do hotových pokrmů!
  • Konzumací tepelně upravených jídel bezprostředně po jejich dovaření - pokud připravujeme jídlo předem, po vychladnutí jej uschováme v lednici. Před konzumací jej znovu ohřejeme tak, aby ve všech částech měl pokrm minimálně 60 stupňů Celsia(pozor na hluchá místa při ohřevu v mikrovlné troubě).
  • Zamezením kontaktu syrové a uvařené potraviny - choroboplodné zárodky  mohou přenášet přímo dotykem nebo prostřednictvím kuchyňského náčiní(téhož nože, téhož prkénka).
  • Úzkostlivým dodržováním osobní hygieny - mytí rukou před začátkem práce, po každém přerušení i po každém ukončení, po použití WC, po kontaktu se zvířaty.
  • Udržováním čistoty kuchyňských ploch s náčiní - skořápky od vejec,obaly od masa, zbytky mouky a vajec z obalování nutno ihned likvidovat.
  • Chránit potraviny před hmyzem,hlodavci a jinými zvířaty.
  • Používat nezávadnou vodu - k pití, vaření i k umývání nádobí.

Autor: MUDr.Renata Vaverková,vedoucí protidemického odboru KHS Jm kraje se sidlem v Brně

 
Veterinární ordinace Dášeňka
 
MUDr. Eva Hamžová
Dnes má svátek Patrik, 19.2.2018

Ordinační hodniny

Pondělí:7.30 - 13.00 
Uterý: 13.00 - 18.00
Středa:7.30 - 12.00 
Čtvrtek:7.30 - 13.00 
Pátek:7.30 - 12.00 

Aktuality

Předvánoční provoz ordinace končí dnem 21.12.2017. Dne 22.12.2017 bude ordinace c z důvodu dovolené uzavřena. Dne 27.12.2017 bude zabezpečena v ordinaci pohotovostní služba pro akutní stavy. Dne 28.12.2017 a 29.12.2017 je ordinace uzavřena. V případě stavů ohrožujících život je po dobu 24 hodin k dispozici RZP. Tel.číslo 155. Během svátků je rovněž k dispozici nepřetržitě Lékařská služba první pomoci v Úrazové nemocnici. Přejeme Vám klidné prožití vánočních svátků a do roku 2018 hodně zdraví , spokojenosti a osobní a rodinné pohody.

Během měsíce února bude na našem pracovišti absolvovat povinnou stáž před státní zkouškou studentka 6.ročníku LF MU, obor všeobecné lékařství MUC.Ďurišová.

Změna pracovní doby platná od 1.6.2011. Pondělí 7,30 - 13,00 ,Úterý 13 - 18 , Středa 7,30 - 12 , Čtvrtek 7,30 - 13 , Pátek 7,30 -12.

Kalendář

PoÚtStČtSoNe
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

© 2008 MUDr. Eva Hamžová, Všechna práva vyhrazena. Email: info@drhamzova.cz. Vytvořil: Inventic s.r.o.