Prevence infekčních průjmových onemocnění

Průjmová onemocnění patří k nejrozšířenějším zdravotnickým problémům,a to jak v celosvětovém měřítku, tak i u nás.Zatímco u zdravých osob většinou proběhnou bez větších komplikací, pak u osob oslabených, u malých dětí a starých lidí mohou mít velice závažné, někdy až život ohrožující následky.

Jak těmto onemocněním předcházet?

  • Správným výběrem potravin - nekupovat výrobky s prošlou zárukou, vejce uchovávat pouze v ledničce, mléko konzumovat pouze pasterizované, ovoce a zeleninu až po důkladném umytí nezávadnou vodou, v létě se vyvarovat rizikovým potravinám(majonéza, salámy, měkké salámy)
  • Dostatečnou tepelnou úpravou - teplota ve všech částech pokrmu musí dosáhnout nejméně 80stupňů Celsia po dobu 20 minut, maso musí být propečené až ke kosti, vejce doporučujeme konzumovat pouze natvrdo vařená 10-20minut, nebo v tepelně zpraqcovaných pokrmech, zásadně nedoporučujeme používání syrových vajec do pokrmů připravovaných za studena nebo jejich přidávání do hotových pokrmů!
  • Konzumací tepelně upravených jídel bezprostředně po jejich dovaření - pokud připravujeme jídlo předem, po vychladnutí jej uschováme v lednici. Před konzumací jej znovu ohřejeme tak, aby ve všech částech měl pokrm minimálně 60 stupňů Celsia(pozor na hluchá místa při ohřevu v mikrovlné troubě).
  • Zamezením kontaktu syrové a uvařené potraviny - choroboplodné zárodky  mohou přenášet přímo dotykem nebo prostřednictvím kuchyňského náčiní(téhož nože, téhož prkénka).
  • Úzkostlivým dodržováním osobní hygieny - mytí rukou před začátkem práce, po každém přerušení i po každém ukončení, po použití WC, po kontaktu se zvířaty.
  • Udržováním čistoty kuchyňských ploch s náčiní - skořápky od vejec,obaly od masa, zbytky mouky a vajec z obalování nutno ihned likvidovat.
  • Chránit potraviny před hmyzem,hlodavci a jinými zvířaty.
  • Používat nezávadnou vodu - k pití, vaření i k umývání nádobí.

Autor: MUDr.Renata Vaverková,vedoucí protidemického odboru KHS Jm kraje se sidlem v Brně

 
Veterinární ordinace Dášeňka
 
MUDr. Eva Hamžová
Dnes má svátek Dana, 11.12.2017

Ordinační hodniny

Pondělí:7.30 - 13.00 
Uterý: 13.00 - 18.00
Středa:7.30 - 12.00 
Čtvrtek:7.30 - 13.00 
Pátek:7.30 - 12.00 

Aktuality

Očkování proti chřipce pro sezónu 2017/2018 je již zahájeno. V ordinaci je k dispozici pouze omezený počet vakcin, protože se jedná o sezónní očkování. Očkování bude ukončeno vyčerpáním skladových zásob. Vzhledem k ukončení distribuce původní vakciny Vaxirip je na trhu jen omezený výběr a množství vakcin proti chřipce pro sezonu 2017/18.....

Dne 17.8.2017 a 18.8.2017 je v ordinaci zajištěna pouze pohotovostní služba pro akutní stavy v době od 8,30 hod do 11,00 hod. Plný provoz bude zahájen v pondělí 21.8.2017.

Provoz ordinace je v srpnu 2017 z důvodu čerpání řádné dovolené zajištěn takto: 8.8.2017 ordinace 8 -12 hod - Dr.Hamžová 9.8.20107 zástup pro akutní stavy je zajištěn v ordinaci Bohunice, Kamenice 5, 3.patro vlevo, tel. 549493355 v době 8,30 - 12,30 hod ČT - bez zástupu 11.8.2017 zástup od 12 - 14hod budova Rektorátu MU , Žerotínovo nám 9 14.8.2017 ,15.8.2017 dopolední ordinace , budova Rektorátu 16.8.2017 odpolední ordinace od 13,00hod , budova Rektorátu. První pomoc výhradně pro akutní stavy po dobu dovolené zajišťuje ordinace Dr. Zory Hlinomazové.

Během měsíce února bude na našem pracovišti absolvovat povinnou stáž před státní zkouškou studentka 6.ročníku LF MU, obor všeobecné lékařství MUC.Ďurišová.

Změna pracovní doby platná od 1.6.2011. Pondělí 7,30 - 13,00 ,Úterý 13 - 18 , Středa 7,30 - 12 , Čtvrtek 7,30 - 13 , Pátek 7,30 -12.

Kalendář

PoÚtStČtSoNe
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7

© 2008 MUDr. Eva Hamžová, Všechna práva vyhrazena. Email: info@drhamzova.cz. Vytvořil: Inventic s.r.o.