Prevence infekčních průjmových onemocnění

Průjmová onemocnění patří k nejrozšířenějším zdravotnickým problémům,a to jak v celosvětovém měřítku, tak i u nás.Zatímco u zdravých osob většinou proběhnou bez větších komplikací, pak u osob oslabených, u malých dětí a starých lidí mohou mít velice závažné, někdy až život ohrožující následky.

Jak těmto onemocněním předcházet?

  • Správným výběrem potravin - nekupovat výrobky s prošlou zárukou, vejce uchovávat pouze v ledničce, mléko konzumovat pouze pasterizované, ovoce a zeleninu až po důkladném umytí nezávadnou vodou, v létě se vyvarovat rizikovým potravinám(majonéza, salámy, měkké salámy)
  • Dostatečnou tepelnou úpravou - teplota ve všech částech pokrmu musí dosáhnout nejméně 80stupňů Celsia po dobu 20 minut, maso musí být propečené až ke kosti, vejce doporučujeme konzumovat pouze natvrdo vařená 10-20minut, nebo v tepelně zpraqcovaných pokrmech, zásadně nedoporučujeme používání syrových vajec do pokrmů připravovaných za studena nebo jejich přidávání do hotových pokrmů!
  • Konzumací tepelně upravených jídel bezprostředně po jejich dovaření - pokud připravujeme jídlo předem, po vychladnutí jej uschováme v lednici. Před konzumací jej znovu ohřejeme tak, aby ve všech částech měl pokrm minimálně 60 stupňů Celsia(pozor na hluchá místa při ohřevu v mikrovlné troubě).
  • Zamezením kontaktu syrové a uvařené potraviny - choroboplodné zárodky  mohou přenášet přímo dotykem nebo prostřednictvím kuchyňského náčiní(téhož nože, téhož prkénka).
  • Úzkostlivým dodržováním osobní hygieny - mytí rukou před začátkem práce, po každém přerušení i po každém ukončení, po použití WC, po kontaktu se zvířaty.
  • Udržováním čistoty kuchyňských ploch s náčiní - skořápky od vejec,obaly od masa, zbytky mouky a vajec z obalování nutno ihned likvidovat.
  • Chránit potraviny před hmyzem,hlodavci a jinými zvířaty.
  • Používat nezávadnou vodu - k pití, vaření i k umývání nádobí.

Autor: MUDr.Renata Vaverková,vedoucí protidemického odboru KHS Jm kraje se sidlem v Brně

 
Veterinární ordinace Dášeňka
 
MUDr. Eva Hamžová
Dnes má svátek Ladislav, 27.6.2017

Ordinační hodniny

Pondělí:7.30 - 13.00 
Uterý: 13.00 - 18.00
Středa:7.30 - 12.00 
Čtvrtek:7.30 - 13.00 
Pátek:7.30 - 12.00 

Aktuality

Ve dnech 17.5.2017* - 22.5.22017 včetně je provoz ordinace omezen. V případě opravdu akutních obtíží, kotaktujte DiS. Veroniku Tvrdou na pevné lince ordinace. Tel. číslo 545212939

Od 1.3.2017 do 6.3.2017 včetně je provoz ordinace omezen z důvodu dovolené. V případě akutních obtíží kontaktujte, prosím, zdravotní sestru DiS.Veroniku Tvrdou, která Vám poskytne potřebné informace k řešení Vašeho zdravotního problému.

Během měsíce února bude na našem pracovišti absolvovat povinnou stáž před státní zkouškou studentka 6.ročníku LF MU, obor všeobecné lékařství MUC.Ďurišová.

Změna pracovní doby platná od 1.6.2011. Pondělí 7,30 - 13,00 ,Úterý 13 - 18 , Středa 7,30 - 12 , Čtvrtek 7,30 - 13 , Pátek 7,30 -12.

Kalendář

PoÚtStČtSoNe
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9

© 2008 MUDr. Eva Hamžová, Všechna práva vyhrazena. Email: info@drhamzova.cz. Vytvořil: Inventic s.r.o.