Žlučníková dieta

Žlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí /omezením/ tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. V léčbě však již svůj zásadní význam dieta ztratila.

Dieta č.4 - šetřící s omezením tuků

Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků snižujeme celkové množství tuků na 60g/den. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních potíží pacienta. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitamínů a minerálních látek.

Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý.

Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě.Maso pro lepší chuť a barvu nejprve opečeme nasucho, pak podlijeme vodu a dále upravujeme.

Neopoužíváme jíšku, ale nasucho opraženou mouku nebo zálivku z mouky a vody.

Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.

Povolené množství tuku / másla nebo kvalitního oleje/,nejlépe do 10 g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • Tučná masa(bůček,kachna,husa),uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti -játra , ledvinky, mozeček, olejovky, zavináče, uzené ryby.
  • Uzeniny - turistické salámy, paštiky.
  • Sýry - zrající sýry(syrečky), plísňové sýry(Hermelín,Niva), tučné sýry, smetana.
  • Tuky - slanina, přepálené tuky, smažená jídla.
  • Vejce - jako samostatný pokrm(smažená, sázená,vařená), vaječné saláty, majonéza.
  • Ovoce a ořechy - hrušky, čerstvé třešně, rybíz, maliny, jahody, všechny ořechy, kokos, mák.
  • Zelenina - kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, pariky, česnek, syrová cibule, houby.
  • Polévky - tučné vývary, černá zabíjačková, zelná, houbová, luštěninové.
  • Příkrmy - bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knnedlíky, luštěniny(hrách, čočka, fazole, sója).
  • Omáčky - houbová,  okurková, smetanová.
  • Moučníky a sladká jídla - šlehačkové dorty, krémové dorty, ořechové a kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky, čokoláda, smetanové mražené krémy.
  • Nápoje - zrnková káva, alkoholické nápoje, limonády s velkým obsahem CO
  • Koření - kari, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice.
 
Veterinární ordinace Dášeňka
 
MUDr. Eva Hamžová
Dnes má svátek Beáta, 25.10.2014

Ordinační hodniny

Pondělí:7.30 - 13.00 
Uterý: 13.00 - 18.00
Středa:7.30 - 12.00 
Čtvrtek:7.30 - 13.00 
Pátek:7.30 - 12.00 

Aktuality

Očkování pro chřipce 2014/15 zahájeno......

Očkování proti chřipce 2014 zahájíme v ordinaci 1.10.2014 Zájemci hlaste se předem zdravotní sestře DiS. Janě Blablové telefonicky nebo osobně v ordinaci. Tímto způsobem je možno zajistit očkovací látku přímo na vaše jméno. Dovolujeme si upozornit , že počet vakcin je sice dostatečný nicméně omezený.Doporučujeme vakcínu očkovat co nejdříve, aby si tělo mohlo během 14 dnů vyrobit protilátky s předstihem než začne sezóna chřipky.

Změna pracovní doby platná od 1.6.2011. Pondělí 7,30 - 13,00 ,Úterý 13 - 18 , Středa 7,30 - 12 , Čtvrtek 7,30 - 13 , Pátek 7,30 -12.

Kalendář

PoÚtStČtSoNe
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9

© 2008 MUDr. Eva Hamžová, Všechna práva vyhrazena. Email: info@drhamzova.cz. Vytvořil: Inventic s.r.o.