Žlučníková dieta

Žlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí /omezením/ tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. V léčbě však již svůj zásadní význam dieta ztratila.

Dieta č.4 - šetřící s omezením tuků

Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků snižujeme celkové množství tuků na 60g/den. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních potíží pacienta. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitamínů a minerálních látek.

Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý.

Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě.Maso pro lepší chuť a barvu nejprve opečeme nasucho, pak podlijeme vodu a dále upravujeme.

Neopoužíváme jíšku, ale nasucho opraženou mouku nebo zálivku z mouky a vody.

Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.

Povolené množství tuku / másla nebo kvalitního oleje/,nejlépe do 10 g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • Tučná masa(bůček,kachna,husa),uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti -játra , ledvinky, mozeček, olejovky, zavináče, uzené ryby.
  • Uzeniny - turistické salámy, paštiky.
  • Sýry - zrající sýry(syrečky), plísňové sýry(Hermelín,Niva), tučné sýry, smetana.
  • Tuky - slanina, přepálené tuky, smažená jídla.
  • Vejce - jako samostatný pokrm(smažená, sázená,vařená), vaječné saláty, majonéza.
  • Ovoce a ořechy - hrušky, čerstvé třešně, rybíz, maliny, jahody, všechny ořechy, kokos, mák.
  • Zelenina - kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, pariky, česnek, syrová cibule, houby.
  • Polévky - tučné vývary, černá zabíjačková, zelná, houbová, luštěninové.
  • Příkrmy - bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knnedlíky, luštěniny(hrách, čočka, fazole, sója).
  • Omáčky - houbová,  okurková, smetanová.
  • Moučníky a sladká jídla - šlehačkové dorty, krémové dorty, ořechové a kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky, čokoláda, smetanové mražené krémy.
  • Nápoje - zrnková káva, alkoholické nápoje, limonády s velkým obsahem CO
  • Koření - kari, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice.
 
Veterinární ordinace Dášeňka
 
MUDr. Eva Hamžová
Dnes má svátek Gabriel, 24.3.2017

Ordinační hodniny

Pondělí:7.30 - 13.00 
Uterý: 13.00 - 18.00
Středa:7.30 - 12.00 
Čtvrtek:7.30 - 13.00 
Pátek:7.30 - 12.00 

Aktuality

Od 1.3.2017 do 6.3.2017 včetně je provoz ordinace omezen z důvodu dovolené. V případě akutních obtíží kontaktujte, prosím, zdravotní sestru DiS.Veroniku Tvrdou, která Vám poskytne potřebné informace k řešení Vašeho zdravotního problému.

Během měsíce února bude na našem pracovišti absolvovat povinnou stáž před státní zkouškou studentka 6.ročníku LF MU, obor všeobecné lékařství MUC.Ďurišová.

Změna pracovní doby platná od 1.6.2011. Pondělí 7,30 - 13,00 ,Úterý 13 - 18 , Středa 7,30 - 12 , Čtvrtek 7,30 - 13 , Pátek 7,30 -12.

Kalendář

PoÚtStČtSoNe
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9

© 2008 MUDr. Eva Hamžová, Všechna práva vyhrazena. Email: info@drhamzova.cz. Vytvořil: Inventic s.r.o.